De grootste ambitie van het Fortes Lyceum is om het beste uit alle leerlingen naar boven te halen. Dat gaat nóg beter lukken door te starten met een zesjarige havo.

Het Fortes Lyceum merkt de afgelopen jaren namelijk dat steeds meer leerlingen met een mavo-advies een havodiploma willen behalen. Twee nieuwe ontwikkelingen zullen de leerlingen op het Fortes daarbij helpen: het maatwerk in het zesjarig traject waarbinnen de leerlingen na mavo ook havo afronden en de upgrade van het vak Engels waar we nu ook op mavo en havo toewerken naar Cambridge examens.

 

Zesjarige havo

Leerlingen die de zesjarige havo volgen, halen binnen vier jaar eerst hun mavo-diploma met een extra examenvak: zeven in plaats van zes vakken. Op die manier kunnen ze alvast wennen aan de hogere werklast op de havo. Na zes jaar krijgen de leerlingen een havo-diploma. Extra les in de kernvakken, maatwerk en begeleiding, bijvoorbeeld van de doorstroomcoach naast de klassenmentor, helpen de doorstroom te vergemakkelijken. Leerlingen die erg goed presteren tijdens de eerste twee jaar van de mavo kunnen zelfs overstappen naar de vijfjarige havo-opleiding.

Het Fortes Lyceum biedt zowel mavo als havo aan van brugklas tot het eindexamen. Doorstromen doe je dus binnen hetzelfde gebouw. De echte ambitieuze leerlingen kunnen daar zelfs verder in het atheneum of technasium.

Cambridge English

De upgrade van het vak Engels komt er door het Fast Lane English-programma ook de mavo- en havoleerlingen aan te bieden. Voor de atheneumleerlingen is dit al jaren een succesvol concept.

Fast Lane English is het versterkt Engels traject in de onderbouw dat toewerkt naar de befaamde Cambridge English examens in de bovenbouw. Cambridge certificaten openen een wereld vol mogelijkheden voor de leerlingen. Niet alleen hebben zij een voorsprong bij het verkrijgen van toegang tot het vervolgonderwijs, ook op de arbeidsmarkt heeft het Cambridge programma veel aanzien. De certificaten worden in meer dan 130 landen erkend, door meer dan 20.000 organisaties.

Het uiteindelijke doel is om de leerlingen een Cambridge Preliminary -, Cambridge First - of zelfs een Cambridge Advanced English Certificate te laten behalen. Voor iedere leerling is er een examen op maat. En zo kan elke leerling het beste uit zichzelf halen op zijn of haar eigen tempo.