De leerlingen van he Fortes Lyceum hebben niet stil gezeten. Er zijn verschillende excursies geweest die horen bij de verschillende talentenstromen. Zo leerde, de leerlingen bij Sports zeilen en  golfen. Het Technasium ontwierp een mangrovehal voor Burgers Zoo, ging op bezoek bij TU Delft en onderzocht speeltuinen en ArtFactory ging aan de slag met bewegende beelden. Hieronder leest u meer.

Sports / BSM

Met het mooie weer van afgelopen week, stonden er voor Sports klas 2 en Sports/BSM klas 4 bijzondere sportactiviteiten op het programma. Sports klas 2 vertrok richting Hank en Hoek van Holland. In Hank hebben de leerlingen twee dagen zeilles gekregen van instructeurs van zeilvereniging ZCK Hank. In Hoek van Holland hebben we kennisgemaakt met het golfsurfen. Mede dankzij de goede weersomstandigheden konden onze leerlingen optimaal genieten en presteren. Sports/BSM klas 4 nam deel aan een clinic golf in Almkerk. Voor de meeste leerlingen een hele nieuwe ervaring. Gedurende de clinic kwamen er verschillende onderdelen aan bod, waaronder voetgolf, tennisgolf en 9-holes golf.

Technasium 4: Ontwerp Mangrovehal voor Burgers Zoo

Eind augustus heeft onze [T]-4 klas van biomimicry-expert Els Martjn, die verbonden is aan Burgers Zoo, de opdracht gekregen om een nieuwe CO2-neutrale mangrovehal te maken voor deze dierentuin. Het is een ontzettend complex project waarbij veel ecosystemen met elkaar in contact gelegd worden. Er komen zeekoeien in die per se zout water nodig hebben, de mangroves staan in brak water en diversen krabbetjes zijn afhankelijk van eb- en vloedwerking, om een aantal zaken te noemen. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met bezoekers, met voeren en verzorgen van de dieren, met luchtkwaliteit – èn het moet ook nog CO2-neutraal zijn. De dierentuin heeft aangegeven dat zij dit mangroveproject pas nu hebben kunnen opstarten nu ze de ervaring hebben van Burgers Bush, Desert en Ocean – allerlei technologie en know-how komt nu samen. Woensdag 7 september is de groep naar Burgers Zoo gegaan om de situatie aldaar te bekijken. De leerlingen kregen een exclusief kijkje achter de schermen om naar filtersystemen en constructies te kunnen kijken. Uiteindelijk vonden ze ook het klimrek erg interessant natuurlijk… ;-) Hoe dan ook: een stevige kluif voor onze bovenbouw technasiasten. Begin november wordt het resultaat aan de opdrachtgever gepresenteerd – we zijn benieuwd!

Technasium 2: Workshop Ontwerpen op TUDelft

Op vrijdag 9 september is [T]-2 afgereisd naar Delft om 2 workshops op het gebied van ontwerpen te doen aan de TUDelft. Dit in het kader van het project Artcadia, een landelijke kunst- en technologiewedstrijd waarbij de deelnemers een voorstelling ontwikkelen van de wereld in 2080. De groep is in tweeën gesplitst. De ene helft is begonnen met het ontwerpen van een festivalstoel die inklapbaar moest zijn en in een rugtas moest passen. De andere leerlingen hebben een milieuvriendelijk huis ontworpen dat ook aan een aantal eisen moest voldoen.

Technasium 1: Fietsexcursie voor onderzoek naar speeltuinen

Alweer op de fiets! Na het brugklaskamp kon [T]-1 afgelopen dinsdag 13 september alweer hun tweewieler beklimmen om zich te oriënteren op bestaande speeltuinen in Gorinchem. Zij hebben namelijk van de gemeente Gorinchem de opdracht gekregen om een innovatieve speeltuin te ontwikkelen in de nieuwe wijk Hoogdalem (Hinderdam). Ans Verkerk, namens de gemeente wijkverantwoordelijke voor Gorinchem-Oost, heeft hierbij de nodige uitleg gegeven, maar een belangrijk deel van de oriëntatie was ook het uitproberen, natuurlijk. Er zijn geen gewonden gevallen. Op 25 oktober worden de ontworpen speelterreinen aan de opdrachtgever gepresenteerd in de Raadzaal van het stadhuis.

ArtFactory 1: Start met animatie

Klas 1 is bij de Artfactory druk bezig met o.a. animatie. We hebben net allemaal een flipboekje gemaakt. Daar zitten heel wat uurtjes werk in en dat resulteert in prachtige "minifilmpjes". Vandaag hebben we met meneer Klein (onze eerste stagiaire voor het vak Artfactory en dus een primeur) een filmshoot gedaan. Alle leerlingen hebben in de studio hun animatie flipboekje laten opnemen en vervolgens hebben we een heel origineel slot verzonnen. We zijn heel benieuwd naar het eindresultaat. We gaan de animatie nog monteren en er vervolgens ook nog passende muziek onder zetten. Topdag vandaag dus bij de Artfactory, super gemotiveerde leerlingen en iedereen werkte goed samen! Tijdens de talentendagen is klas 2 ArtFactory in Rotterdam bij Digital Playground geweest. In groepjes is er hard gewerkt aan het maken van een filmtrailer in een bepaald genre. De leuke resultaten konden we onmiddellijk in een echte bioscoopzaal terugkijken. Bekijk hier het winnende filmpje: 'Brainstorm'. http://www.digitalplayground.nl/details/45247/FortesLyceum+en+The BrainStorm/ De andere filmpjes kun je op dezelfde pagina terugvinden. Op een gewone schooldag ………… tijdens een gewoon tussenuur, gebeuren er ook mooie dingen. Onze conciërge, Hans Gruiters, valt zingend in bij een pianosolo van een leerling. Bekijk het filmpje op onze facebookpagina: Fortes Lyceum Vrijdagochtend experimenteerden we met het maken van een 360 graden filmpje o.l.v. Paul van Rijckevorsel, professioneel filmmaker. En dit is het resultaat: https://www.youtube.com/watch?v=18x3YMEtpt0&feature=youtu.be Tip voor een optimaal effect: bekijk dit filmpje op je smartphone of tablet en draai 360 gr. mee.