Vele mensen hebben in de afgelopen periode dag en nacht kunnen genieten van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In Vietnam streed een andersoortige Olympiër om de prijzen en met succes. Gosse Sjoerd Bootsma, in juli magna cum laude (8,5 en hoger) geslaagd als leerling van het Gymnasium Camphusianum, deed voor de tweede keer mee aan de Internationale Biologie Olympiade in Hanoi en verdiende een zilveren medaille, een fantastische prestatie.

De andere leden van het Nederlandse team veroverden brons.

Gosse Sjoerd was een van de 247 deelnemers uit 64 landen. De deelnemers hebben op zeer hoog niveau practicumtoetsen en theorietoetsen moeten maken over moderne biologische onderwerpen. Yi Shen Justin Lim uit Singapore won de eerste prijs.

Nederland doet sinds 1991 met goede resultaten mee aan de Biologie Olympiade. Bronzen en zilveren medailles worden geregeld behaald, vorig jaar zelfs goud. Bij de olympiade ontvangt 10% van de leerlingen gouden medailles, 20% zilver en 30% brons. Het Nederlandse team werd de afgelopen maanden in ons eigen land in meerdere intensieve ronden geselecteerd uit meer dan 11.000 deelnemers.

Vorig jaar won Gosse Sjoerd in Denemarken een bronzen plak met een 81e plaats. Binnenkort start hij in Cambridge met zijn studie Natural Sciences.