In Gorinchem willen we dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen om zich goed te ontwikkelen; zeker óók op die gebieden waar hun kwaliteiten en interesses liggen. Voor sommige kinderen is het moeilijk om hun interesses te ontdekken of hun talenten te ontwikkelen. De omstandigheden waarin ze opgroeien spelen hierin een belangrijke rol.

Met activiteiten na schooltijd kunnen ze hun wereld groter maken. Inzet is het ‘verrijken’ van de schooldag voor deze leerlingen, zodat alle kinderen gelijke kansen krijgen. Daarvoor worden allerlei activiteiten ontwikkeld. En dat kan van alles zijn: van sport tot cultuur, van natuur tot technologie en van samenwerken tot jongerenwerk. Het bedenken en uitvoeren van deze activiteiten noemen we Rijke Schooldag, waardoor de leerlingen het beter gaan doen op school en in de samenleving.

Met drie basisscholen (JP Waale, Anne Frankschool en Daltonschool De Poorter), twee middelbare scholen (Omnia College en Vita College), de gemeente Gorinchem en verschillende maatschappelijke organisaties, werken we samen aan die Rijke Schooldag. Als voorloper maken we deel uit van het Programma School en Omgeving van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Wat wordt zo al georganiseerd?

In het primair onderwijs worden onder andere workshops over dieren, kickboksen en respect, robotica, EHBO, lezen, schilderen, hiphop en rappen aangeboden. En in de wijk kunnen de leerlingen na schooltijd naar het Sportpunt van Gorinchem Beweegt.

In het voortgezet onderwijs heeft het jongerenwerk van The Mall een eigen ruimte in het Vita College. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld de bakwedstrijd ‘Heel Vita bakt’. Op het Omnia College worden workshops aangeboden op het gebied van fotografie, graffiti, DJ, creatief schrijven, zingen en theater.

Ook het Centraal Punt in Gorinchem verzorgt activiteiten voor een verrijkte schooldag, zoals sporten, jongereninloop, een app programmeren en muziek maken.

 

Vormen robotica2 Jury Heel Vita bakt

 

 

 

 

Meedoen?

De activiteiten voor de Rijke Schooldag organiseren we voor de leerlingen van de JP Waale, Anne Frankschool, Daltonschool De Poorter, Omnia College en Vita College. Leerlingen van deze scholen kunnen zich op hun school aanmelden voor de activiteiten waaraan ze graag mee willen doen. Alle activiteiten zijn gratis.

 

Samen werken aan de rijke schooldag

Aan het organiseren van de Rijke Schooldag in Gorinchem werken mee:

Anne Frankschool

JP Waale

Daltonschool De Poorter

Omnia College

Vita College

Gemeente Gorinchem

Gorinchem Beweegt

Gorinchem Inspireert

Gorcums Museum

Natuurcentrum

Bibiliotheek aan Zet

i_lab

Centraal Punt

The Mall

Stichting Kindercentra Gorinchem (SKG)

Stichting OVO