(Gebaseerd op een interview uit de nieuwsbrief van Lexima Academie, juni 2018)

Op basisschool Merweplein worden niet alleen ouderejaarsleerlingen en ouders ingezet als tutor bij Bouw!, maar ook zes scholieren van de middelbare school Fortes Luceum. Loes Ippel, intern begeleider van het Merweplein, werd geïnterviewd door Lexima Academie en wist perfect te verwoorden waar OVO voor staat.

 

 

Hieronder leest u het interview. (Lexima Academie, juni 2018)

 

 

Hoe is de samenwerking met het Fortes Lyceum ontstaan?

“Het Merweplein en het Fortes Lyceum vallen beide onder Stichting OVO; wat staat voor openheid, Verbinding en Ontplooiing. Deze verbinding is onder andere te zien in docenten van de middelbare school die in groep 8 Engelse les geven. Het Fortes Lyceum stond ook open voor een samenwerking bij de inzet van Bouw!, vanuit het idee dat daarmee kinderen geholpen kunnen worden om uiteindelijk ook met een beter leesniveau de middelbare school binnen te komen.”

Hoe werd het praktisch geregeld?

“Henny Scheffers (dyslexiecoach op het Fortes Lyceum) en ik hebben de Bouwcoördinator training gevolgd. Henny heeft vervolgens onder MAVO-3, HAVO-3 en 4 en VWO-3, 4 en 5 scholieren een oproep verspreid om tutor te worden bij Bouw!. Hierop mocht iedereen reageren mits ze qua cijfers er goed voor stonden. Henny heeft de geïnteresseerden geïnformeerd over het programma en we hebben gezamenlijk een gesprek gehad over onze verwachtingen. De scholieren komen nu 2x per week naar de basisschool om de kinderen te begeleiden. Ze komen op vaste tijdstippen per week maar dit moment kunnen ze grotendeels zelf bepalen, bijvoorbeeld in een vrij uur of wanneer ze vroeg uit zijn. De eerste keren heeft de onderwijsassistent, die ook de Bouw! tutoren training heeft gedaan, meegekeken waarbij ze in is gegaan op het geven van complimenten en feedback. Momenteel worden de tutoren ook gecoacht bij het motiveren van de kinderen en positief blijven.”

Inmiddels werken jullie al enkele maanden met middelbare scholieren als tutor. Hoe bevalt dit?

“Het bevalt erg goed! Van de twaalf middelbare scholieren die zich hadden aangemeld, hebben we zes tutoren overgehouden die zeer gemotiveerd en consciëntieus zijn. Eén scholier begeleidt zelfs twee kinderen per week. De roosterwisselingen van de scholieren zijn nog wel eens lastig maar we maken gebruik van een appgroep, zodat er makkelijk nieuwe afspraken gemaakt kunnen worden. De tutoren worden ook steeds zelfstandiger en voelen zich steeds vrijer om de leerkracht bij het terugbrengen even aan te spreken over hoe het oefenen is gegaan. Daarnaast vinden de kinderen het ook helemaal geweldig om met deze oudere scholieren mee te mogen. Het is echt ontzettend leuk om hen samen te zien oefenen.”

Worden de tutoren beloond voor het tutor-zijn?

“Tutoren melden zich in principe vrijwillig, zonder voorwaarden aan. Ze mogen het wel vermelden in hun portfolio. Na drie maanden hebben we met de zes overgebleven tutoren een evaluatiebijeenkomst gehad en hen toen bedankt met een cadeaubon. Volgens de scholieren zelf was dit echter helemaal niet nodig.”

Het schooljaar is inmiddels bijna voorbij. Willen jullie dit project ook volgend schooljaar continueren?

“We willen dit volgend jaar doorzetten. Hiervoor gaan we binnenkort ook met het Fortes Lyceum evalueren. De scholieren die nu tutor zijn, mogen tutor blijven als ze dat willen en wellicht gaan we ook weer een nieuwe oproep uitzetten.”

Heb je nog tips voor andere scholen die middelbare scholieren als tutor in willen zetten?

“Maak vooral heel duidelijke afspraken, zodat het duidelijk is dat er een aantal dingen van hen worden verwacht en het dus niet geheel vrijblijvend is. Een voorbeeld hiervan is dat ze een dag van tevoren laten weten wanneer ze niet kunnen komen.”

Wat vinden jullie van het programma Bouw!

“Wij zijn tevreden over het programma. Bij de meeste kinderen is een goede vooruitgang te zien. Sommige kinderen laten ons ook verrast staan wanneer ze ineens na een toets lessen over mogen slaan. Monitoren is wel belangrijk, bijvoorbeeld of ouders thuis goed blijven oefenen. Dit doen bij ons de leerkrachten zelf. Tot nu toe hebben we met kinderen van groep 3 met Bouw! gewerkt. Volgend jaar gaan we ook preventief inzetten door met groep 2 te starten. We zijn benieuwd hoe dit zal gaan.”