Elk kind moet zelfde kansen krijgen

Vandaag is in de Gorcumse Hipper en Kolfbaan het convenant voorlopers traject school en omgeving ondertekend. Het convenant is getekend door Yolande Ulenaers van de stichting voor openbaar onderwijs OVO, de Gorcumse wethouder van Financiën Marjo Molengraaf, de betrokken scholen en een tiental maatschappelijke partners, zoals Gorinchem Beweegt, de kinderopvang, het jongerenwerk, Centraalpunt van Stichting Boukie, het Natuurcentrum, de bibliotheek en het Gorcums Museum. Het convenant is bedoeld voor alle kinderen die leerling zijn van de basisscholen J.P. Waale, Daltonschool de Poorter, Anne Frank en de middelbare scholen Omnia College en Vita College. Inzet van de overeenkomst is het ‘verrijken’ van de school en de omgeving daarvan voor leerlingen, zodat alle kinderen van deze scholen eerlijke kansen krijgen.

 

Startsein samenwerking

De ondertekening is het officiële startsein voor de samenwerking waarin creëren van gelijke kansen voor kinderen centraal staat. Eerder ontving de Stichting OVO hiervoor van het ministerie van OCW erkenning als ‘voorloper’ met zicht op een subsidie van € 586.000. Met deze subsidie gaat OVO samen met de maatschappelijke partners en de gemeente activiteiten ontwikkelen voor de kinderen. Hierdoor gaan ze uiteindelijk beter op school en in de Gorcumse samenleving functioneren. Voorbeelden van mogelijke activiteiten zijn huiswerkbegeleiding, sporten in teamverband, iets leren in techniek of muziek, maar ook een simpel ontbijtje zodat kinderen niet hoeven leren op een lege maag. De mogelijkheden zijn talloos.

 

Blij met samenwerking

Stichting OVO is blij met de samenwerking die nu officieel bekrachtigd is. “Alleen goed onderwijs bieden is niet genoeg voor de ontwikkeling van veel leerlingen. Lang niet alle kinderen hebben thuis de mogelijkheid om daar zelf aan te werken. Het is dan fijn als de school èn de omgeving van de school dat buiten schooltijd opvangt”, aldus Yolande Ulenaers. Wethouder Molengraaf onderschrijft de woorden van Yolande Ulenaers. “Stabiliteit en veiligheid zijn belangrijk bij het opgroeien van een kind; net zoals het aanbieden van allerlei dingen zodat het kind zich kan ontwikkelen. Belangrijk daarin is dat een kind in een omgeving leeft waarin ondersteuning wordt aangeboden. En dat geluk heeft niet ieder kind in Gorinchem. Door de ondertekening van dit convenant kunnen scholen, maatschappelijke organisaties en de gemeente nu nog meer ondersteuning bieden. En dat is winst voor de kinderen! “