Bij twee scholen in Gorinchem stond maandagmiddag een koerier voor de deur met een heel bijzonder koffertje. In die koffertjes zaten de officiële predicaten “Excellente School” voor basisschool De Tweemaster en voor het Fortes Lyceum. Daarmee zijn dit de eerste Excellente Scholen in Gorinchem.

Zij krijgen deze beloning omdat hun scholen goed onderwijs bieden en daarnaast uitblinken met een bijzonder aanbod. Voor beide scholen heeft dat veel te maken met aandacht voor de individuele talenten van leerlingen. Twee trotse directeuren namen het predicaat met hun teams in ontvangst.

Ook de interim bestuurder van Stichting OVO, Yolande Ulenaers, is blij met dit nieuws: “Dit is precies waar de openbare scholen in Gorinchem voor staan: hoog in kwaliteit en vooral fijne scholen waar alle leerlingen zich volop kunnen ontplooien. Juist in deze tijd is die erkenning heel mooi.”

Aandacht voor ieder kind op obs De Tweemaster

Ballonnen en taart op De Tweemaster. Zij ontvingen het predicaat Excellente School voor hun aanbod voor meer- en hoogbegaafde leerlingen. In het juryrapport staat onder andere dat De Tweemaster door kindgericht te werken zorgt dat alle leerlingen met plezier naar school gaan. En dat zij die dingen leren waardoor ze zelfredzaam verder gaan naar de middelbare school. Directeur Miëlle van der Heijden is heel blij met de beoordeling: “Het belangrijkste vind ik dat erkend wordt dat leerlingen op De Tweemaster in een veilige, gezellige omgeving heel goed onderwijs krijgen. Het predicaat Excellente School bewijst dat we daarin slagen.” Vanwege de maatregelen is er geen groots feest, maar wel een traktatie om deze prestatie te vieren samen met de leerlingen.

Talenten voor de toekomst op Fortes Lyceum

“Een gelukkige gemeenschap waarin de jonge burger zich kan ontplooien” schrijft de jury over Fortes Lyceum. De school heeft een eigen onderwijsprogramma ontwikkeld waarin mavo-, havo- en vwo-leerlingen gezamenlijk kunnen werken aan het ontwikkelen van hun talenten in één van vier talentstromen. Ze doen dit naast het verplichte curriculum.
Daarmee richt Fortes Lyceum zich op de toekomst van de leerlingen. “Een wereld die door deze jongeren duurzaam en permanent zal worden veranderd.” Aldus een afdelingsleider.

Ook ouders zien hoe bijzonder het onderwijs op Fortes Lyceum is: “jongeren leren hier op een andere manier hoe je met mensen omgaat en hoe je jezelf uitdrukt. Het gaat over het leren en over de persoonlijke ontwikkeling van die diepere laag. Dit wordt ook duidelijk in de beschrijving van de talentstromen.”

220124 Excellente school 61 kleiner

Excellente Scholen

Het predicaat Excellente School is een predicaat voor scholen met bijzondere kwaliteiten: in de basis zijn het goede scholen die zich onderscheiden door te excelleren met een specifiek profiel. Het kan gaan om een inspirerend, innovatief en motiverend onderwijsaanbod of een onderscheidende aanpak voor een specifieke groep leerlingen. De predicaten worden toegekend door de Inspectie van het Onderwijs.